Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Varenje hrane

A young woman enjoying her salad and looking out the window
A young woman enjoying her salad and looking out the window

Kako funkcioniše varenje?

Svakoj ćeliji u našem organizmu su potrebne hranljive materije da bi funkcionisala. Varenje je proces kretanja hrane kroz intestinalni trakt i razgradnje na molekule koji su dovoljno mali da se apsorbuju u naš krvotok. Odavde se hranljive materije prenose u različite ćelije u našem organizmu. 

Proces varenja započinje kada žvaćemo hranu. Korisne supstance koje se zovu enzimi i koje se nalaze u pljuvački već počinju da razgrađuju prve sastojke. Nakon što se hrana proguta, ona se prenosi do želuca, a zatim do tankog i debelog creva. Sve korisne hranljive materije koje mogu da se apsorbuju u ovim delovima, uzimaju se za upotrebu u svim ćelijama našeg organizma, a organizam izbacuje ostatak u vidu stolice (fecesa). 

Ljudski digestivni sistem je moćan onoliko koliko je i osetljiv. Savremeni načini života predstavljaju brojne pretnje u održavanju ravnoteže našeg digestivnog sistema. Životni stil užurbanog gradskog života sa brzom hranom, stresom, nedovoljnim vežbanjem, pa čak i hormonalnim disbalansom mogu da prouzrokuju probleme u varenju. 

Jedan od najčešće prijavljivanih gastrointestinalnih simptoma je nadutost stomaka u kombinaciji sa flatulencijom. Ali o ovome se često ne govori zbog srama ili se zanemaruje zato što pacijenti i lekari to ne vide kao pravi problem. Sve vreme, u realnosti mnogi ljudi pate od bolova i nelagodnosti u društvu zbog nadutosti i flatulencije.

Simptomi digestivnih problema

Ako se osećate kao da želite da planirate dan prema pauzama u toaletu ili da odbijate pozive za društvene događaje jer se bojite nezgode: niste sami. Digestivni problemi mogu da se manifestuju na mnogo različitih načina: 

Bol u stomaku 

Mnogi digestivni problemi se manifestuju kao bol u stomaku. Ovo uključuje grčeve, tupi bol ili osećaj nadutosti. 

Dijareja 

Dijareja je u osnovi svaka promena u navikama creva koja može da uključuje povećanu učestalost i količinu stolice ili tečniju stolicu. Smanjenje apsorpcije tečnosti ili povećanje sekrecije tečnosti u crevima čine da konzistencija stolice bude tečnija. Akutna dijareja obično traje manje od 2-3 nedelje i uglavnom je uzrokovana bakterijama. 

Refluks i gorušica 

Ponekad želudačna kiselina može da se vrati nazad prema grlu, što može da ostavi kiselkasti ukus u ustima. Ponekad se ovo manifestuje i kao osećaj peckanja u gornjem delu tela i predelu oko srca. 

Gasovi i nadutost 

Statistika pokazuje da 30% opšte populacije pati od nadutosti. Praćena je osećajem težine u predelu stomaka. Stvaranje gasova u GI traktu obično zavisi od količine neapsorbovane hrane koju fermentišu bakterije, kao i od opšteg sastava i raspodele crevne flore.

Icon of a medicine bottle

Bol u stomaku

Icon of a rumbling bowel to show diarrhea

Dijareja

Icon of an acid stomach to show reflux and heartburn

Refluks i gorušica

Icon of clouds with lightning to illustrate gas and bloating

Gasovi i nadutost

Zašto imam digestivne probleme? (uzroci)

Digestivni problemi mogu da se pojave tokom različitih faza varenja. Problemi mogu da počnu gutanjem previše vazduha zbog prebrzog jela ili da budu uzrokovani prekomernim stvaranjem gasova u crevima. Naročito u slučaju nadutosti, neka vrsta gastrointestinalne nelagodnosti se često javlja nakon obroka određene veličine ili sastava. Osećaj bola u stomaku i nadutost takođe mogu biti povezani sa stresom, nepravilnim varenjem, hormonskim disbalansom, gutanjem vazduha tokom jela ili određenim lekovima. 

Tokom procesa varenja bakterije proizvode gasove. Ako se na primer, ti gasovi zaglave u sluznici u vidu mehurića, teško se apsorbuju ili transportuju. Ovo stvara osećaj težine i nadutosti. Da bi se ublažila nadutost, gasovi treba da se oslobode i ispuste. 

Bez obzira na uzrok, svako ko ima digestivne probleme se suočava sa izazovima i potencijalnim neprijatnostima.

Lečenje

Budući da su mnogi problemi izazvani savremenim načinom života, postoji mnogo stvari koje možete da učinite kako biste smanjili probleme sa nadutošću. Pažljivo praćenje svojih navika i rutina može da Vam pomogne da pronađete uzroke.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  ​​Otkrivanje i izbegavanje vrsta hrane i situacija zbog kojih se osećate naduto​ 

  Da li vam se dešava da osećate nadutost nakon određene vrste hrane ili obroka? Da li reagujete na određene situacije, možda u stresnim situacijama? Ili da li se osećate naduto kada treba da dobijete menstruaciju?

  A young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it
  A young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it

  Izbegavajte štetne supstance koje podstiču nadutost Alkohol, cigarete i gazirana pića su poznati uzroci nadutosti. Njihovo izbacivanje iz ishrane može da bude prvi korak ka poboljšanju stanja.

  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm
  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm

  Lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta Brzo olakšanje može se postići uz pomoć lekova koji su dostupni u apotekama. Proizvodi poput leka Espumisan koriste posebne sastojke koji podstiču pravilan protok gasova.

  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm
  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm

  Fizička aktivnost Studije su pokazale da lagana fizička aktivnost može da poboljša izbacivanje gasova iz creva. Aktivnosti kao na primer, šetnja oko bloka, mogu da Vam pomognu da pokrenete creva, što može da pomogne da se oslobodi višak gasova. Takođe, nepravilno držanje tela i ležeći položaj mogu da poremete redovan protok gasova u organizmu.

  A torso with hands that are giving the abdomen a gentle massage
  A torso with hands that are giving the abdomen a gentle massage

  Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

  Espumisan – ublažavanje simptoma nadutosti!

  Nadutost i flatulencija su normalni. Ali naš savremeni način života može da bude veoma zahtevan. Stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa, kao i uzimanje previše masne i na drugi način nezdrave vrste hrane. Naš digestivni sistem ne može to da prati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj težine i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

  Lek Espumisan nudi pouzdano olakšanje. Njegova aktivna supstanca simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, kao što je flatulencija. 

  Lek Espumisan u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® web video