Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i trudnoća

A pregnant woman with no bloating sitting and smiling while stroking her baby belly
A pregnant woman with no bloating sitting and smiling while stroking her baby belly

Nadutost (Uvod)

Pre svega, ako patite od nadutosti, niste jedini. Od nadutosti pate i muškarci i žene. Većina ljudi u nekom trenutku ima nadutost i flatulenciju. Naš organizam je čudesan sistem koji ima sposobnost da hranu pretvori u energiju i da u sebi stvara novi život. Trudnoća je sama po sebi čudo, ali za većinu žena nije bez svojih nelagodnosti. Grčevi u stomaku i nadutost su sastavni deo ovog inače, posebnog perioda. U suštini, nadutost je posebno čest neželjeni efekat koji, prema jednoj studiji, ima 49% trudnica. Ali koji su razlozi za to?

Šta je nadutost u trudnoći?

Trudnoća donosi mnoge promene. Nivo hormona je u velikom porastu koji pomažu bebi da raste. Jedan od neželjenih efekata novih nivoa hormona je osećaj nadutosti izazvan prekomernom količinom gasova. Ovo je prirodni efekat organizma koji priprema sredinu za rast deteta.

Kada i zašto dolazi do nadutosti u trudnoći?

Na početku trudnoće se u većim količinama stvaraju i oslobađaju prirodne hemikalije zvane hormoni koje pomažu u rastu sluznice materice kako bi beba dobila hranljive materije.

Ovi hormoni, progesteron i estrogen imaju i druge efekte. Progesteron opušta mišiće, usporavajući varenje u organizmu. Ovo ostavlja hranu nesvarenom što sa sobom donosi veću količinu gasova. Povišeni nivoi estrogena takođe mogu imati isti efekat, uključujući i nakupljanje vode, uzrokujući bol i otok u stomaku.

U kasnoj trudnoći, dok materica raste i menja oblik i položaj kako bi zaštitila bebu, svojim kretanjem može da zauzme mesto drugih organa, uzrokujući zatvor i višak gasova. Ovo može da dovede do stvaranja osećaja nadutosti.

A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

Kako možete da sprečite nadutost u trudnoći?

Simptomi nadutosti i promene u telu trudnice su sastavni deo ovog stanja. Iako su uslovi zbog kojih dolazi do toga prirodni i sasvim normalni, ne morate se susresti sa simptomima. Unošenje malih promena u svoj način života može da pomogne u smanjenju nadutosti.

  A blonde woman with a bob prepares her smoothie with pineapple and various fruits
  A blonde woman with a bob prepares her smoothie with pineapple and various fruits

  U tome mogu da pomognu ishrana sa niskim sadržajem natrijuma koja uključuje voće, povrće i nemasne proteine, kao i izbegavanje prerađene hrane. Piti puno vode (uvek dobra ideja) takođe može da pomogne u ovom procesu. Čak i blago povećana fizička aktivnost pomaže da se pokrenu gasovi u digestivnom sistemu i da se spreči nagomilavanje gasova.

  Wheat field in the bright sun
  Wheat field in the bright sun

  Kod nekih ljudi, pšenica može da izazove nadutost, posebno ako osoba pati od celijakije ili netolerancije na gluten. Celijačna bolest pogađa do 1% populacije i zbog toga je češća nego što biste mogli da zamislite!

  Wheat field in the bright suA young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it n
  Wheat field in the bright suA young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it n

  Očigledno je da gazirana pića koja sadrže mehuriće ugljen-dioksida mogu da prouzrokuju nakupljanje gasova u našem sistemu. Ovi gasovi idu direktno u naš digestivni sistem.

  Hands peeling onions on a small board as onions contain fructans which can cause bloating.
  Hands peeling onions on a small board as onions contain fructans which can cause bloating.

  Crni luk sadrži fruktane koji predstavljaju vrstu vlakana koja uzrokuju nadutost. Beli luk može da ima sličan efekat. Za svaki od ovih slučajeva mogu da se pronađu alternative koje bi zamenile pšenicu, crni luk ili gazirana pića u našoj ishrani.

  Druga stanja povezana sa trudnoćom i nadutošću

  Kao što je prethodno spomenuto, u kasnoj fazi trudnoće pomeranje materice može da izazove nadutost i zatvor. Probiotici i omekšivači stolice mogu biti rešenje, jer normalni laksativi mogu biti neprikladni za trudnice. Uvek pročitajte oznake na lekovima i potražite savet lekara pre nego što uzmete novi lek.

  Ukoliko patite od stanja kao što je sindrom iritabilnog creva, može da dođe do pogoršanja tokom trudnoće. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom da biste pronašli pravo rešenje za Vas.

  Javljaju se i druga stanja koja se posebno vezuju za trudnoću i mogu da izazovu nadutost. Pokazalo se da se pojavljuju lažne kontrakcije - kada dolazi do grčenja mišića tela u kasnoj fazi trudnoće, nepravilni su i traju do 2 minuta. Bol u okruglim ligamentima nastaje kada se materica proširi i može da izazove bol u donjem delu stomaka.

  Kada treba da posetite lekara?

  Nadutost je uglavnom bezopasna, ali postoje slučajevi u kojima treba pažljivo da se prati. U slučajevima gubitka telesne težine ili nesvestice i čestih napada mučnine ili dijareje, treba se obratiti lekaru. Ukoliko ste u nedoumici oko dodatnih lekova, korisno je posavetovati se sa lekarom kako biste bili sigurni. Trudnice ne mogu da koriste sve lekove.

  Šta pomaže kod nadutosti i flatulencije? (Olakšanje)

  Evo nekoliko opštih saveta i načina za smanjenje nadutosti i flatulencije:

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza leka Espumisan može da donese ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, poput flatulencije ili nadutosti. Aktivna supstanca, simetikon, menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti i tako pomaže da se umiri stomak i da se ublaže drugi simptomi kao što su anksioznost i socijalna anksioznost u vezi sa nadutošću.

  Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova. Takođe je dokazano da redovno vežbanje pomaže kod nadutosti i flatulencije tokom menstruacije. Iako u slučaju trudnoće treba da se izvode uz oprez, ipak mogu da se rade lagane vežbe

  Icon of an intestinal tract calmed down after Espumisan with its active substance Simethicone has freed the gas

  Espumisan

  Icon of sneaker to illustrate physical activity

  Fizička aktivnost

  Espumisan® – olakšanje, bilo gde, u bilo koje vreme!

  Nadutost i flatulencija su normalna pojava. Nezaobilazne su i promene kroz koje Vaše telo prolazi u toku trudnoće. Ali u pogledu neželjenih efekata, kao što su nadutost i flatulencija, može da se postigne neka vrsta olakšanja. Naš digestivni sistem, usporen hormonima koji pomažu u rastu bebe, a istovremeno pod uobičajenim pritiskom svakodnevnog života, ne može to da izdrži, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj težine i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, poput nadutosti i flatulencije.

  Simetikon u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Kapsule sa 40 mg simetikona za efikasno lečenje gastrointestinalnih simptoma prouzrokovanih gasovima. Lek Espumisan kapsule, meke se može koristiti tokom trudnoće i dojenja nakon pažljive procene odnosa koristi i rizika.

  Packaging of Espumisan 40 mg Capsules
  Packaging of Espumisan 40 mg Capsules

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® web video