Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grčevi kod beba

A happy baby lying on his smiling mother is looking curiously at the camera
A happy baby lying on his smiling mother is looking curiously at the camera

Šta su infantilne kolike (grčevi kod beba)? (Uvod)

Bebe su nove u našem svetu. Neprestano otkrivaju sebe i svoju okolinu. Nisu sva otkrića prijatna i jedini način da se izrazi nezadovoljstvo je, naravno, plakanje. Plakanje može roditelje da zaokupi preko dana i da ih drži budnim cele noći. Šta je to što želi mala beba? 

Iako je plakanje normalno, mnogi roditelji se suočavaju sa upornim i neobjašnjivim plakanjem svoje bebe, što može da izazove značajan stres za porodicu. Grčevi kod beba, definisani kao plakanje koje traje duže od tri sata dnevno, tri dana u nedelji, često uključuju razdražljivost tokom dana, a period vrhunca plakanja se obično javlja kasno popodne ili uveče.

Nakon 3 do 4 meseca simptomi obično nestanu, pa se zato nazivaju i tromesečnim kolikama. Pogađa oko 10-30% dece širom sveta.

Zašto moja beba ne prestaje da plače? (uzroci)

Mnoge studije su sprovedene na ovu temu sa kontradiktornim rezultatima. Ali čini se da su gastrointestinalni poremećaji, poput malapsorpcije ugljenih hidrata, među najčešće navođenim uzrocima grčeva kod beba. Fermentacija ostataka ugljenih hidrata uzrokuje povećanje ugljen-dioksida i vodonika. Većina roditelja opisuje simptome kao klokotanje u stomaku, praćeno nadutošću, što je još jedan pokazatelj problema u GI traktu.  

A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic
A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic

Kakav je osećaj imati infantilne kolike? (simptomi)

Plač deteta koje ima kolike se opisuje kao glasan, visok i prodoran i može da traje satima. Beba ne može da se uteši ili smiri pružanjem ljubavi, hranjenjem ili promenom pelena. Praćeno je zatezanjem tela i mogućim savijanjem ruku i nogu. Bebin stomačić može da bude otečen ili zategnut, uz osećaj klokotanja i flatulenciju.

Da li treba da posetim lekara?

Ako Vaša beba često plače neuobičajeno dugo ili neprekidno, uvek je najbolje da se obratite lekaru. Kompletnim fizičkim pregledom mogu da se isključe drugi razlozi za akutni  plač odojčeta poput infekcija ili ozbiljne povrede. Ista učestalost grčeva je primećena kod beba koje se doje i kod onih koje su na mlečnoj formuli. Međutim, izbacivanje kravljeg mleka iz ishrane majke može da ima pozitivan efekat na grčeve kod beba. (Postojanje netolerancije na laktozu kod beba je malo verovatno. Sa druge strane, proteini kravljeg mleka mogu da izazovu grčeve kod beba.)

Kako da ublažimo gasove kod bebe da bi konačno mogla da zaspi?

Evo nekoliko jednostavnih saveta koji mogu da Vam pomognu: dok je hranite, bebu treba držati u uspravnom položaju, tako da progutani višak vazduha može da izađe. Blago pritiskanje bebinog stomaka se pokazalo kao umirujuće i korisno. Lekovi koji se izdaju bez recepta, kao što je Espumisan L, imaju široku primenu u pružanju olakšanja detetu koje ima infantilne kolike. Sastojak simetikon je neapsorbovani antiflatulent sa dobrom podnošljivošću. 

Espumisan® L - olakšanje za umirivanje deteta koje ima infantilne kolike!

Infantilne kolike su česta pojava kod male dece. Međutim, uporni problemi sa varenjem mogu kod beba da izazovu znatnu nelagodnost. A da ne spominjemo muku koju osećaju roditelji, uključujući i neprospavane noći. Uz bebin uobičajeni stres dok upoznaje okolinu, problemi sa varenjem predstavljaju pretnju koju je moguće izbeći. Uz nelagodnost prekomernog stvaranja gasova u stomaku mališana, dodatni problem je i uznemirenost zbog nemogućnosti da se kaže šta nije u redu. 

Aktivna supstanca leka Espumisan L, simetikon, može da pruži pouzdano ublažavanje tipičnih tegoba kod deteta koja ima infantilne kolike. Aktivna supstanca je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti. Simetikon menja površinski napon mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava da se gasovi eliminištu podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

Studije su pokazale da je simetikon pomogao do 80% porodica u tome da znatno poboljšaju kvalitet porodičnog života.

Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

Espumisan® 40 mg kapsule

Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

Espumisan® 40 mg/ml emulzija

Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

Espumisan® web video