Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i menstruacija

A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

Šta je nadutost tokom menstruacije?

Za mnoge žene menstruacija označava nelagodnost u stomaku, grčeve i bol. Ali ne moraju svi simptomi biti povezani sa samom menstruacijom. Studije su pokazale da se bolovi u stomaku, mučnina i nadutost u predelu GI trakta povećavaju neposredno pre i tokom menstruacije. Nivoi hormona koji su važni za menstrualni ciklus variraju u različito vreme tokom meseca. Osim što utiču na naše emocije, ovi hormoni utiču i na varenje. Naročito imaju uticaj progesteron i estrogen koji izazivaju neželjene efekte kao što su nadutost, gasovi i zatvor.

Kada i zašto dolazi do nadutosti tokom menstruacije?

Kako se hormoni menjaju kroz ciklus, materica odbacuje sluznicu. To može da izazove grčeve tokom menstruacije koji zatim uzrokuju nadutost, nakupljanje gasova ili čak dijareju. Ovo su nažalost česti neželjeni efekti menstrualnog ciklusa. Mogu da se pojave u obliku nadutosti, kada žena oseća otečenost ili težinu u stomaku neposredno pre početka menstruacije. Takođe može biti i jedan od nekoliko simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) u toku 1. ili 2. nedelje pre početka menstruacije. Hormonski disbalans isto tako može da uspori digestivni trakt, uzrokujući nadutost, jer je potrebno više vremena da bi se hrana svarila.

Kako sprečiti nadutosti tokom menstruacije

Iako je teško u potpunosti sprečiti nadutost tokom menstruacije, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste je sveli na minimum. U tome mogu da pomognu ishrana sa niskim sadržajem natrijuma sa voćem, povrćem i nemasnim proteinima, kao i izbegavanje prerađene hrane. Piti puno vode (uvek dobra ideja) takođe može da pomogne u ovom procesu.

Izbegavanje kofeina, alkohola i prerađene hrane takođe će pomoći hidrataciji i sprečiti nadutost. Povećana aktivnost takođe pomaže varenju i pomaže da se nagomilani gasovi pokrenu. A ako niste protivnik te ideje, razgovor sa lekarom ili ginekologom o kontraceptivnim pilulama takođe može biti jedna od mogućnosti.

Icon of apple and carrot to illustrate low-sodium diet

Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma

Icon of sneaker to illustrate physical activity

Fizička aktivnost

Icon of a water bottle

Unošenje veće količine vode

Icon of a glass of wine and a cup of coffee as avoiding caffeine and alcohol can prevent bloating

Izbegavanje kofeina i alkohola

Icon of a can as avoiding processed food can prevent bloating

Izbegavanje prerađene hrane

Šta pomaže kod nadutosti i flatulencije?

Stvaranje gasova i ispuštanje flatusa je normalna pojava. Prosečan čovek dnevno ispusti 1-3 pinte (približno 0,5 l do 1,5 l) gasa, u proseku 14 puta. Ali jačina i učestalost se veoma razlikuju od osobe do osobe. Prekomerna nadutost i flatulencija mogu da budu uzrokovane različitim stvarima.

Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova. Takođe je dokazano da redovno vežbanje pomaže kod bolova i nadutosti tokom menstruacije.

Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza leka Espumisan može da donese ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, kao što su flatulencija ili nadutost. Aktivna supstanca, simetikon, menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti i tako pomaže da se umiri stomak i da se ublaže drugi simptomi kao što su anksioznost i socijalna anksioznost u vezi sa nadutošću.

 

Espumisan® – ublažavanje simptoma nadutosti

Nadutost i flatulencija su normalni. Šta god da uradite kako biste pokušali da ublažite efekte, kada Vas pogodi menstruacija i kada počnu poznati grčevi, ne možete mnogo učiniti. Pored toga, stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa. Naš digestivni sistem koji je tada usporen zbog hormona i preopterećen drugim vrstama stresa, ne može to da istprati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj punoće i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, poput nadutosti i flatulencije.

Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, menja površinski napon mehurića gasova koji se nalaze u masi hrane u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu apsorpciju kroz zid creva i eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

Espumisan® 40 mg kapsule

Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

Espumisan® 40 mg/ml emulzija

Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

Espumisan® web video