Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deca i trovanje

Česti i opasni otrovi u domaćinstvu

O domu razmišljamo kao o sigurnom, udobnom mestu. Ali naši domovi takođe sadrže mnoge opasnosti za malu decu. Bez obzira da li su to oštre ili šiljaste površine ili štetne materije. Čak i kada je opasnost naizgled daleko na najsigurnijim mestima, uvek postoji šansa da radoznalo dete dođe do lekova u ormariću za lekove ili do hemikalija za čišćenje domaćinstva kao što su sapun i deterdženti. 

Srećom, trovanje izazvano penastim deterdžentima je retko. Ali kada se to dogodi, roditelji moraju brzo da reaguju. Gutanje deterdženata može da poveća apsorpciju toksičnih supstanci, a povraćanje može da pogorša stvaranje pene. Deca bi tada mogla da udahnu penu i da se uguše. To možete da sprečite pomoću određenog antidota (protivotrova), pomoći protiv stvaranja pene poput leka Espumisan®L. 

Kako mogu da sprečim trovanje kod svoje dece?

Postoje neke jednostavne zaštitne mere koje se mogu i treba koristiti: imati ormarić za lekove sa zaključavanjem neophodno je u svakom domaćinstvu sa decom. Druga preporuka je da se opasni proizvodi za čišćenje premeste sa lako dostupnih mesta. Na primer, ako ih čuvamo ispod sudopere, treba ih prebaciti na viši ormar koji je izvan domašaja. 

Ovo se odnosi kako na predmete u kući tako i na one izvan nje, na primer u garaži ili baštenskoj šupi. Iako je presipanje u boce za piće zgodno, neki ljudi vole da u njima čuvaju stvari kao što su razređivači boja, izbeljivač i druga sredstva. Ovakve supstance uvek čuvajte u originalnim pakovanjima, jer bi radoznala deca mogla da pomisle da su to bezalkoholna pića. Kada ih bacate, pobrinite se da ne budu u lako dostupnim kantama za papir ili u smeću. Takođe izbegavajte otrovne biljke ili ih držite van domašaja vaših mališana.

Prva pomoć prilikom trovanja kod dece

Ako se desi najgore i Vaše dete nešto proguta, obavezno pozovite lekara ili specijalnu hitnu službu za pružanje pomoći kod trovanja da biste odmah dobili pomoć. 

Naučite da prepoznate znakove da nešto nije u redu. Pazite na sledeće znakove. Uvek pozovite lekara ili hitnu službu ako Vaše dete ima: 

Icon of a child having difficulty with speaking and breathing

teškoće u govoru ili disanju

Icon of a person with dizziness, close to unconsciousness

gubitak svesti

Icon of vomit as a possible sign of poisoning

povraćanje

Icon of burning sensation at the mouth as a possible sign of poisoning

Osećaj pečenja oko usta

Icon of a medicine bottle

Bol u stomaku

Icon of chemical burns on the skin

Hemijske opekotine na koži

Ako otrovna materija ima brzo-delujući agens, može da bude važno odmah pružiti prvu pomoć. Zato bi možda bilo efikasno raditi u paru: jedna osoba može da pozove hitnu službu, dok druga preduzima odgovarajuće mere predostrožnosti.

Espumisan®L protiv dejstva manje opasnih supstanci

Jasno je da kada dete proguta opasnu supstancu, lekarski savet treba zatražiti od lekara ili hitne službe u slučaju trovanja. 

Međutim, ponekad deca imaju blagu reakciju na gutanje male količine deterdženta ili tečnosti za pranje. Dete može da oseti mučninu i mogu da se pojave mehurići sapunice. Naučno je dokazano da simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan L, koja se obično koristi za lečenje nadutosti i flatulencije, pomaže na dva načina. Lek Espumisan L i njegova aktivna supstanca simetikon pomažu u otklanjanju tečnosti, dok čestice sredstva protiv stvaranja pene razgrađuju površinu mehurića sapunice, pružajući olakšanje za stomak deteta i brži oporavak.

Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

Espumisan® 40 mg kapsule

Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

Espumisan® 40 mg/ml emulzija

Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

Espumisan® web video