Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i zdravstveni problemi

A young man sits at the window seat in a cafe and grips his belly with a pained face - his drink in front of him is empty
A young man sits at the window seat in a cafe and grips his belly with a pained face - his drink in front of him is empty

Šta je gastritis?

Gastritis je zapaljenje sluznice želuca. Može da ima mnogo uzroka i može da započne sasvim iznenada, ali isto tako može brzo da nestane. Tipični simptomi su bolovi u grudima i stomaku, povraćanje koje sadrži krv i nadutost. Ako hronični gastritis ostane neprimećen duže vreme, to može da prouzrokuje druge zdravstvene probleme.

Šta je enterokolitis?

Enterokolitis je još jedan zdravstveni problem koji utiče na Vaš digestivni trakt. Slično gastritisu, upaljeni su zidovi i sluznica tankog i debelog creva, što uzrokuje brojne simptome poput groznice, otoka u predelu stomaka, mučnine i digestivnih problema. Deca imaju nedovoljno razvijen digestivni sistem i zato su sklonija napadima bakterija. Čini se da ovo pogoršava problem.

U drugim slučajevima kod odraslih može nastati zbog infekcija ili kao reakcija na jake antibiotike koji omogućavaju drugim bakterijama da napadaju Vaš oslabljeni digestivni sistem. Antibiotici takođe ubijaju i zdrave, korisne bakterije u našem debelom crevu, ostavljajući prostor drugim bakterijama da dobiju pristup, prošire se i izazovu infekciju.

A young woman sits cross-legged on the sofa with her back bent and her right arm supporting her forehead. She is covered with a blanket
A young woman sits cross-legged on the sofa with her back bent and her right arm supporting her forehead. She is covered with a blanket

Kada se pojavljuju gastritis i enterokolitis?

Gastritis može biti izazvan lekovima koji se koriste za ublažavanje bolova kao što je ibuprofen, nedavnom operacijom želuca ili na primer, radioaktivnom terapijom. Iako ne izazivaju gastritis, postojeći problemi poput celijakije i alergija na hranu mogu da dovedu do njegovog pogoršanja. Nedostatak vitamina B12, konzumacija alkohola i droga, kao i visok nivo stresa mogu da pogoršaju gastritis.

Najčešći okidač enterokolitisa je bakterijska infekcija. Dobro poznata bakterija e-coli se povezuje sa ovim zdravstvenim problemom. Uzimanje antibiotika može da oslabi digestivni sistem i da uništi zdrave bakterije u crevima, ostavljajući prostor za infekcije, jer Vaš digestivni sistem ostaje bez zaštite od napada. Kao što je gore navedeno, smatra se da je nedovoljno razvijen imuni i digestivni sistem kod male dece takođe jedan od uzroka, mada treba obaviti više istraživanja.

Kada posetiti lekara

U slučaju enterokolitisa, lekar će morati da izvrši ispitivanja, uključujući i CT snimanje, MRI snimanje i druge tehnike snimanja. Zato je veoma važno da stupite u kontakt sa medicinskim osobljem. Važno je posetiti lekara kada se pojave temperatura, otok stomaka, dijareja, povraćanje, umor i opšti osećaj lošeg stanja. Mogući su i dodatni simptomi poput rektalnog krvarenja.

Da bi se dijagnostifikovao gastritis, neophodno je uraditi analizu krvi i stolice radi provere određenih vrsta bakterija i postavljanja dijagnoze, pa je medicinska pomoć ovde od vitalnog značaja. Lekar takođe može da uradi rendgen i proveri funkcionisanje brojnih organa kao što su jetra, pankreas, bubrezi i žučna kesa.

Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, odmah potražite lekara:

Icon of a heartbeat

Ubrzan rad srca

Icon of a child having difficulty with speaking and breathing

Kratak dah

Icon of sweat drops

Znojenje

Icon of clinical thermometer

Groznica i bol u stomaku

Icon of black or bloody stool as a possible symptom of a medical condition

Crna ili krvava stolica

Icon of vomit containing blood as a possible symptom of a medical condition

Povraćeni sadržaj u kom se nalazi krv

Icon of a person with dizziness and the feeling of fainting

Vrtoglavica i nesvestica

Kako sprečiti nadutost izazvanu gastritisom ili enterokolitisom

Iako slučajevi gastritisa i enterokolitisa zahtevaju brojne terapije, sve do hirurgije, postoje neke stvari koje možete učiniti na nivou ishrane da biste pomogli varenju i olakšali lečenje. Od vitalne važnosti je da se spreči dehidratacija unosom puno tečnosti i da se postigne rehidratacija. Hrana sa visokim sadržajem tečnosti je takođe korisna i zbog elektrolita i hranljivih sastojaka. Budući da govorimo o bolestima creva, održavanje dobrog zdravlja creva je takođe pozitivan korak. Probiotici poput probiotskih jogurta mogu da pomognu u održavanju zdrave crevne flore. Izbegavanje lekova za koje je poznato da iritiraju stomak, kao i uzdržavanje od pušenja i alkohola će prijati Vašem stomaku.

Drugi uzroci nadutosti

Stvaranje gasova, kao i ispuštanje flatusa je normalna pojava. Međutim, količina i učestalost se veoma razlikuju od jedne do druge osobe. Prekomerna nadutost i flatulencija mogu da budu uzrokovane različitim stvarima.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  Alergije na hranu i netolerancija na određenu vrstu hrane mogu da prouzrokuju nadutost zbog nemogućnosti da se određena vrsta hrane pravilno svari.

  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes
  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes

  Previše šećera, previše mahunarki ili previše vlakana u Vašoj ishrani može predstavljati problem jer nesvarena hrana stvara gasove. Isto tako isprobavanje nove vrste hrane tokom putovanja u nove zemlje je čest uzrok iritacije u stomaku.

  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

  Sam stres može da bude uzrok lošeg varenja. A stresan posao ili porodična situacija mogu da Vas nateraju da prebrzo jedete hranu. Gutanje vazduha tokom jela je čest uzrok nadutosti i flatulencije.

  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic
  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic

  Vrlo je česta pojava da bebe tokom dojenja progutaju prekomernu količinu vazduha. Zbog toga pate od nadutosti koja može da izazove infantilne kolike.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Mnoge žene prijavljuju da imaju nadutost tokom menstruacije. Hormonski disbalans može da uspori digestivni trakt i da tako prouzrokuje nadutost.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Slično simptomima tokom menstruacije, nadutost može da se javi tokom trudnoće.

  Šta pomaže kod nadutosti i flatulencije?

  Ponovo je tu: upravo ste ručali i ponovo osećate težinu u stomaku. Evo nekoliko saveta i načina za smanjenje nadutosti i flatulencije:

  Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

  Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza leka Espumisan donosi brzo ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, poput nadutosti i flatulencije. Aktivna supstanca, simetikon, menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti.

  Espumisan® – ublažavanje simptoma nadutosti!

  Nadutost i flatulencija su normalni. Ali naš savremeni način života može da bude veoma zahtevan. Stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa, kao i uzimanje previše masne i na drugi način nezdrave vrste hrane. Naš digestivni sistem ne može to da otprati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj punoće i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, poput nadutosti i flatulencije.

  Simetikon u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® web video