Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i menopauza

A relaxed middle-aged woman sitting on an armchair in her neat living room and talking on the phone
A relaxed middle-aged woman sitting on an armchair in her neat living room and talking on the phone

Nadutost i menopauza

Pre svega, ako patite od nadutosti, niste jedini. Od nadutosti pate i muškarci i žene. Većina ljudi u nekom trenutku doživi nadutost i flatulenciju.

Postoje mnoge bolesti koje imaju veze sa stomakom i varenjem generalno, a mnoge od njih su češće nego što mislite. Nelagodnost i stomačni problemi mogu biti uzrokovani hranom, načinom života kao i hormonalnim promenama.

Šta je nadutost u menopauzi i kada se javlja?

Nadutost je prouzrokovana viškom vazduha koji je nagomilan u stomaku i obično se manifestuje kao osećaj punoće ili stezanja u predelu stomaka. Nadutost u menopauzi se povezuje sa hormonalnim promenama u organizmu žene u vreme menopauze ili četiri godine pre njene pojave. Tipični simptomi nadutosti mogu biti:

Icon of a medicine bottle

Bol u stomaku

Icon of passing gas

Kontrolisano ili nekontrolisano ispuštanje gasova (flatulencija)

Icon of a person burping

Često podrigivanje

Icon of a test tube with gas bubbling in it to illustrate abdominal rumbling or gurgles

Krčanje ili klokotanje u stomaku

Icon of a balloon to show the pressure that can form in the abdomen and cause cramps

Pritisak i grčevi od previše gasova nagomilanih u stomaku ili crevima

Zašto menopauza izaziva nadutost?

Povećani nivo estrogena može da prouzrokuje zadržavanje vode što zatim može da izazove nadutost. Drugi neželjeni efekti menopauze poput promena u načinu ishrane, apetitu i usporeno varenje mogu da prouzrokuju da nesvarena hrana u digestivnom sistemu izazove nakupljanje gasova, što dovodi do osećaja zatezanja ili nelagodnosti. Stres povezan sa menopauzom i drugim zdravstvenim stanjima u ovom životnom dobu mogu biti faktori koji tome doprinose.

Kako ublažiti nadutost u menopauzi

Da biste ublažili nadutost u menopauzi, možete pokušati da pijete puno vode i pronađete pravu meru vežbanja. To ne samo da pomaže varenju, već je i dobar savet za opšte zdravlje. Isto tako, i znojenje i uzimanje puno vode tokom dana pomažu da se smanji nadutost.

Treba izbegavati određene grupe namirnica, kao na primer, one koje sadrže previše soli, što dovodi do zadržavanja vode i oticanja, dok uzimanje probiotika, poput jogurta ili kiselog kupusa, može da poboljša zdravlje organa za varenje.

Treba prestati sa pušenjem.

Žvakanje žvakaćih guma može da dovede do nagomilavanja vazduha u digestivnom sistemu i treba da se izbegava, a treba da se izbegava i druga vrsta hrane koja ima taj efekat, poput pasulja ili masne, pržene hrane.

Dva jednostavna načina kako bi se olakšalo varenje su uzimanje manjih obroka i pravilno žvakanje hrane u sedećem položaju umesto brzog ručka u pokretu.

Preko gaziranih pića se unosi dodatni vazduh što može da dovede do nakupljanja gasova u stomaku.

Kada treba posetiti lekara?

Obično nadutost ne predstavlja problem, osim ako nije van normalnih granica fluktuacija u organizmu. Međutim, ako nadutost ne prođe sama od sebe ili traje duže vreme, to može ukazivati na druga zdravstvena stanja za koja je potrebna pomoć lekara.

Drugi uzroci nadutost

Stvaranje gasova, kao i ispuštanje flatusa je normalna pojava. Međutim, količina i učestalost se veoma razlikuju od osobe do osobe. Prekomerna nadutost i flatulencija mogu da budu uzrokovane različitim stvarima.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  Alergije na hranu i netolerancija na određenu vrstu hrane mogu da prouzrokuju nadutost zbog nemogućnosti da se određena vrsta hrane pravilno svari.

  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes
  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes

  Previše šećera, previše mahunarki ili previše vlakana u Vašoj ishrani može predstavljati problem jer nesvarena hrana stvara gasove. Isto tako isprobavanje nove vrste hrane tokom putovanja u nove zemlje je čest uzrok iritacije u stomaku.

  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

  Sam stres može da bude uzrok lošeg varenja. A stresna poslovna ili porodična situacija mogu da Vas nateraju da prebrzo jedete hranu. Gutanje vazduha tokom jela često izaziva nadutost i flatulenciju.

  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic
  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic

  Vrlo je česta pojava da bebe tokom dojenja progutaju prekomernu količinu vazduha. Zbog toga pate od nadutosti koja može da izazove infantilne kolike.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Mnoge žene prijavljuju da imaju nadutost tokom menstruacije. Hormonski disbalans može da uspori digestivni trakt i da tako prouzrokuje nadutost.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Slično simptomima tokom menstruacije, nadutost može da se javi tokom trudnoće.

  Šta pomaže kod nadutosti i flatulencije?

  Ponovo je tu: upravo ste imali ručak i ponovo osećate taj bol u stomaku. Evo nekoliko saveta i načina za smanjenje nadutosti i flatulencije:

  Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

  Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova. Takođe je dokazano da redovno vežbanje pomaže kod bolova i nadutosti tokom menstruacije

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza leka Espumisan donosi ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, poput flatulencije ili bolnog, otečenog stomaka. Aktivna supstanca, simetikon, menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti.

  Espumisan® – ublažavanje simptoma nadutosti!

  Nadutost i flatulencija su normalni. Ali naš savremeni način života može da bude veoma zahtevan. Stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa, kao i uzimanje previše masne i na drugi način nezdrave vrste hrane. Naš digestivni sistem ne može to da otprati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj punoće i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, kao što su nadutost ili flatulencija.

  Simetikon u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® web video