Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Beli šum

A young mother with her eyes closed pressing her sleeping baby against her chest
A young mother with her eyes closed pressing her sleeping baby against her chest

Šta je beli šum za bebe?

Skoro svi roditelji će u nekoj fazi imati problema sa umirivanjem deteta kada je u pitanju vreme za spavanje. Nemirne bebe mogu da drže roditelje budnima tokom cele noći. Ali osim hranjenja i umirivanja, postoje i dodatne stvari koje roditelj može da uvede u okruženje kako bi se mališanu pomoglo. Puštanje zvukova belog šuma je dokazan način za uspavljivanje beba. 

Beli šum je opšti termin za opuštajuće i monotone zvukove, kao što su zvuk kiše ili okeana. Kada govorimo o belom šumu za bebe, mislimo na određeni opseg zvuka koji je beba navikla da čuje u materici majke. Zamislite neki prigušeni radio šum u kombinaciji sa zvukom zujanja iz klima uređaja. Na tržištu je dostupan širok spektar telefonskih aplikacija i uređaja za belu buku beli šum.

Da li beli šum pomaže bebama da zaspe?

Mnogi roditelji su primetili da se buka usisivača ili fena za kosu pokazala kao umirujuća za njihove bebe. Iako zvuči kao zabavan domaći lek, iza njega stoji stvarna nauka. Studije su pokazale da je verovatnoća da beba zaspi povećana više nego trostruko kada se umiri uz pomoć uređaja za beli šum. 

Kako beli šum umiruje bebe?

Baš kao što mnoge odrasle umiruju zvuci kiše koja pada na krov ili oluja u blizini, i bebe umiruju određeni zvukovi. Ali zašto se ovo dešava? Znamo da je beba već od prvog meseca svog postojanja bila u materici, mestu za koje mislimo da je mirno i spokojno. Ali za uši još nerođene bebe to je mesto u kojem je stalno prisutna buka. Može da se uporedi sa zvukom buke u svakodnevnom životu dok je naša glava uronjena u kadu. Beli šum je zvuk približan onom na koji je beba navikla u materici. Efekat je sličan zvuku produženog tihog šaputanja roditelja „šššššš“. Studije pokazuju da izloženost belom šumu smanjuje brzinu otkucaja srca bebe u roku od nekoliko minuta. 

Kolika treba da bude jačina zvuka belog šuma za bebe?

Jasno je da beli šum pruža određenu korist bebama koje imaju problema sa spavanjem. Ali na kom nivou bi taj zvuk trebalo da bude? Američka akademija za pedijatriju predlaže 50 decibela kao preporučeno ograničenje buke. Naučne studije su dokazale da je jačina od 67 decibela korisna.  

Icon of the recommended volume limit of 67 decibels that have been proven helpful for babies having trouble sleeping
Icon of the recommended volume limit of 67 decibels that have been proven helpful for babies having trouble sleeping
Icon of a smartphone’s display

Aplikacije za beli šum

Najlakši način da bebi pustite beli šum je pomoću aplikacije na telefonu. Beli šum - uspavanka za bebe nudi 16 umirujućih zvukova buke, prirode i muzike koja će pomoći da se beba uspava. Moguće je čak da se snime i puste sopstveni zvukovi i da se doda tajmer za dnevnu rutinu.

Kada da ne koristite beli šum za vašu bebu?

Treba biti oprezan ako Vaša beba ranije nije bila izložena belom šumu. Bebine uši su mnogo osetljivije od ušiju odraslih, tako da je jačina šuma svakako faktor koji treba uzeti u obzir kako ne biste izazvali oštećenje ušiju svog mališana. Na tržištu postoji mnogo bezbednih proizvoda za bebe koji regulišu nivo buke kojoj je beba izložena. 

Postoje i blagi nedostaci, na primer, ako je beba previše zavisna od bele buke da bi mogla da spava, noć kod bake bez ovog pomagala za spavanje mogla bi se pokazati teškom. Takođe je moguće i da beli šum jednostavno ne funkcioniše kod Vaše bebe. Pored toga, produžene i uporne epizode ​​plakanja mogu da budu znak infantilnih kolika. Ovo je gastrointestinalni problem koji aplikacija za beli šum ne može lako da reši.

Zašto beli šum ne funkcioniše kod moje bebe?

Mnoge studije su sprovedene na ovu temu sa kontradiktornim rezultatima. Ali čini se da su gastrointestinalni poremećaji, poput malapsorpcije ugljenih hidrata, među najčešće navođenim uzrocima grčeva kod beba. Fermentacija ostataka ugljenih hidrata uzrokuje povećanje ugljen-dioksida i vodonika. Bebin stomačić može da bude otečen ili zategnut, uz osećaj klokotanja i flatulenciju. 

Pružanje pomoći bebi koja ima nadutost uz lek Espumisan®L

Grčevi kod beba su česta pojava kod male dece i mogu da izazovu znatnu nelagodnost. Aktivna supstanca leka Espumisan®L, simetikon, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nelagodnosti kod bebe koja ima grčeve. 

Aktivna supstanca leka Espumisan®L, simetikon, menja površinski napon mehurića gasova koji se nalaze u hrani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu apsorpciju kroz zid creva i eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa. 

Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan®L, uz beli šum, može da pruži olakšanje od dugotrajnog plakanja uveče i zbog toga nastale dnevne razdražljivosti.

Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

Espumisan® 40 mg kapsule

Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

Espumisan® 40 mg/ml emulzija

Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

Espumisan® web video