Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i hrana

Young woman with glasses and high braid sits in front of laptop while talking on phone and eating her meal at the same time
Young woman with glasses and high braid sits in front of laptop while talking on phone and eating her meal at the same time

Da li hrana može da izazove nadutost?

Pre svega, ako patite od nadutosti, niste jedini. Od nadutosti pate i muškarci i žene. Većina ljudi u nekom trenutku doživi nadutost i flatulenciju. Naš organizam je čudesan sistem koji ima sposobnost da hranu pretvori u energiju. No, ako se tokom ovog procesa stvori previše gasova u vašem gastrointestinalnom traktu, imate osećaj da Vam je stomak otečen i naduven. Koji su razlozi za to? 

Postoje mnoge grupe namirnica koje su deo naše svakodnevne ishrane. Ali da li nešto poput naše ishrane može da izazove nadutost? Postoji veliki broj novih vrsta hrane, a u supermarketu ima izbora kao nikada pre. Ali da li to može da ima negativne efekte? Nadutost na primer?

Koja vrsta hrane i pića izaziva nadutost?

Trudimo se da za svoj organizam uradimo prave stvari, dobro jedemo, ne jedemo previše, izbegavamo vrstu hrane koju ne bismo smeli da jedemo. Ali ponekad ne znamo koja je to vrsta hrane. Alergije na hranu su česte, bez obzira da li se radi o netoleranciji na gluten, celijakiji, netoleranciji na laktozu, a to su samo neke od njih. Ako se ne dijagnostikuju, to može dovesti do neugodnosti i nadutosti u predelu stomaka ili čak ozbiljnih zdravstvenih problema. To se dešava zbog nemogućnosti organizma da pravilno svari određene vrste hrane. 

Pošto tada pokušavamo da izbacimo određene grupe namirnica, naša ishrana može postati neuravnotežena. Jedan od uobičajenih problema je previše šećera. Brojni zdravstveni problemi poput dijabetesa su česti i dobro poznati i treba da ih dijagnostikuje Vaš lekar opšte prakse. Pored toga, previše šećera takođe može da izazove nadutost. Previše mahunarki i prekomerne količine vlakana u Vašoj ishrani takođe mogu predstavljati problem jer nesvarena hrana stvara gasove. 

Kod nekih ljudi, pšenica može da izazove nadutost, posebno ako osoba pati od celijakije ili netolerancije na gluten. Celijačna bolest pogađa do 1% populacije i zbog toga je češća nego što biste mogli da zamislite! Očiglednije je da gazirana pića koja sadrže mehuriće ugljen-dioksida mogu da prouzrokuju nakupljanje gasova u našem sistemu. Ovi gasovi idu direktno u naš digestivni sistem. 

Crni luk sadrži fruktane koji predstavljaju vrstu vlakana koja uzrokuju nadutost. Beli luk može da ima sličan efekat. Za svaki od ovih slučajeva mogu da se pronađu alternative koje bi zamenile pšenicu, crni luk ili gazirana pića u našoj ishrani.

Icon of a cupcake to illustrate the large amount of sugar in our meals

Previše šećera

Icon of peas as an example of a vegetable with excessive fiber

Mahunarke i prekomerne količine vlakana

Icon of wheat as food that can cause gas and bloating for persons with gluten intolerance

Netolerancija na gluten

Icon of carbonated drink as food that can cause gas and bloating

Gazirana pića

Icon of onions and garlic as food that can cause gas and bloating

Crni i beli luk

Zašto imam nadutost na odmoru?

Isprobavanje nove vrste hrane na koju stomak nije naviknut, kod kuće ili na odmoru, takođe može dovesti do iritacije stomaka. Baš kao što bi automobil imao problema sa novim gorivom, Vaš organizam je navikao na prethodnu ishranu i zbog toga je osetljiv na promene.

Drugi uzroci nadutosti

Razumevanje mehanizma stvaranja nadutosti i gasova je složeno. U svakom trenutku, prosečna osoba ima 100–200 cm3 gasa u GI traktu. Količina gasova se povećava, na primer, gutanjem vazduha i ispijanjem gaziranih pića. Obično se ovi gasovi apsorbuju u krvotok i mi ih izdišemo. Ili se jednostavno izlučuju kroz flatus. Ako se ovaj sistem poremeti, višak gasova može da se nagomila u vidu mehurića, što nam stvara osećaj punoće i nadutosti.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Mnoge žene prijavljuju da imaju nadutost tokom menstruacije. Hormonski disbalans može da uspori digestivni trakt i tako prouzrokuje nadutost.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Trudnica koja pati od nadutosti, sedi na sofi zatvorenih očiju. Partner je teši i drži u naručju

  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

  Jedan od najčešćih razloga za nadutost je stresan način života. Možda jedete zdravu hranu, ali ako jedete prebrzo i pokušavate da ubacite previše aktivnosti u svoj dnevni raspored, to će takođe uticati na varenje.

  Kako možete da sprečite nadutost koja je izazvana hranom?

  Pokrenite se: studije su pokazale da fizička aktivnost pomaže varenju i pomaže da se nagomilani gasovi pokrenu. Ovo može da bude dobar savet za svakoga ko dugo sedi za radnim stolom ili čiji način života inače uključuje malo ili nimalo vežbanja. 

  Potražite savet: razgovor sa nutricionistom može da Vam pomogne da postignete uravnoteženu ishranu. Postepenim promenama u ishrani i količini određenih materija može da se izbegne šok za sistem koji bi usledio nakon potpune promene.  

  Uvedite red: ako znate uzroke nadutosti, prvi korak je njhovo uklanjanje iz svakodnevnog života. To znači da ispitate da li imate intoleranciju na hranu, izbegavate hranu koja je za Vas nezdrava ili, u slučaju da je stres uzrok Vaših problema, pokušate da poboljšate balans između posla i privatnog života. 

  Zavisno od Vašeg načina života ili poslovnog rasporeda, ovo je lakše reći nego učiniti. Možda morate mnogo da putujete, a zdravi obroci Vam nisu uvek dostupni. Ili imate vrlo stresan posao koji volite. Možda treba da izbacite određene grupe namirnica koje ne odogovaraju Vašem organizmu. Možda nije uvek moguće eliminisati sve uzroke, ali biti svestan šta uzrokuje osnovni problem će pomoći da se smanji nadutost, a u tome mogu da pomognu i određeni lekovi koji se izdaju bez recepta.

   

  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes
  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes

  Kako možete da ublažite nadutost koja je izazvana hranom?

  Ponovo je tu: upravo ste imali obilan ručak i ponovo osećate težak osećaj u stomaku. Evo nekoliko saveta i načina za smanjenje nadutosti i flatulencije: 

  Aktivna supstanca leka Espumisan, simetikon, je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan donosi brzo ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, poput nadutosti i flatulencije. Aktivna supstanca „simetikon“ menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti. 

  Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova.  

  Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

  Espumisan® – ​ublažavanje simptoma nadutosti!

  Nadutost i flatulencija su normalni. Ali naš savremeni način života može da bude veoma zahtevan. Stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa, kao i uzimanje previše masne i na drugi način nezdrave vrste hrane. Naš digestivni sistem ne može to da otprati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i da stvore osećaj punoće i nadutosti. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude. 

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, poput flatulencije ili otečenog stomaka. 

  Simetikon u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® TV Spot