Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadutost i stres

A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

Da li stres može da prouzrokuje nadutost?

Živimo u svetu sa brzim tempom života i mnogim izazovima o kojima starije generacije nisu ni sanjale. Ako Vaš organizam reaguje na stres, niste jedini. I muškarci i žene u nekom trenutku dožive nadutost i flatulenciju. Naš organizam je čudesan sistem koji ima sposobnost da hranu pretvori u energiju. Ako se tokom ovog procesa stvori previše gasova u Vašem gastrointestinalnom traktu, imate osećaj da Vam je stomak otečen i naduven. Ali koji su razlozi za to? Da li stres može da bude jedan od faktora?  

Kako stres izaziva nadutost?

Vodimo stresan život u modernom svetu, provodimo po celu noć na projektima, jedemo kasno uveče nakon dugog dana na poslu ili pijemo previše pića posle posla. Ponekad tokom užurbanog dana jedemo stojeći za vreme ručka, dok koristimo jedine slobodne trenutke koje imamo. Ili pojedemo nešto nezdravo da bismo nadoknadili toliko potrebnu energiju pre važne prezentacije ili sastanka.

Odgovornosti na poslu i kod kuće mogu biti izvor stresa, a loša ishrana može da pogorša poteškoće sa varenjem. To je nešto što je svako od nas iskusio - haotičan dan trčeći za mališanima, potreba da se prezalogaji u pauzi između kućnih poslova i brige o deci ili za vreme bebinog 15-minutnog kratkog spavanja, konačno pronalazeći malo vremena da se nešto pojede. Ispunjen, bogat porodični život ima toliko dobrih strana, ali takođe može da stvori i dodatni stres i neredovno vreme za obroke. Često je stvaranje srećnog porodičnog života za sve članove porodice na prvom mestu, a pravilno varenje nije nešto što nam prvo padne na pamet. Bez obzira na pol, nadutost i strah od nekontrolisane flatulencije mogu biti značajan uzrok stresa u svakodnevnom životu.

A modern woman with big sunglasses and a beige long coat crosses the street holding her mobile phone in her right hand
A modern woman with big sunglasses and a beige long coat crosses the street holding her mobile phone in her right hand

Anksioznost i nadutost

Iako je način ishrane sigurno faktor, stres u bilo kom obliku, bez obzira da li se radi o stresu kod kuće ili na radnom mestu, može da pojača osećaj opšte anksioznosti. To zatim može da dovede do nadutosti, kao što je to slučaj i kod 30% Amerikanaca, kako su utvrdile mnoge naučne studije. Dok anksioznost nastavlja da traje, organizam ima tendenciju da reaguje na fizičkom nivou i može da utiče na nerve digestivnog sistema. Ovo može, na primer, da dovede do sindroma iritabilnog creva.

Drugi razlozi za nadutost

Stvaranje gasova, kao i ispuštanje flatusa je normalna pojava. Međutim, količina i učestalost se veoma razlikuju od osobe do osobe. Prekomerna nadutost i flatulencija mogu da budu uzrokovane različitim stvarima.

Razumevanje mehanizma stvaranja nadutosti i gasova je složeno. U svakom trenutku, prosečna osoba ima 100–200 cm3 gasa u GI traktu. Količina gasova se povećava, na primer, gutanjem vazduha i ispijanjem gaziranih pića. Obično se ovi gasovi apsorbuju u krvotok i mi ih izdišemo. Ili se jednostavno izlučuju kroz flatus. Ako se ovaj sistem poremeti, višak gasova može da se nagomila u vidu mehurića, što čini da imamo osećaj težine i nadutosti.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  Alergije na hranu i netolerancija na određenu vrstu hrane mogu da prouzrokuju nadutost zbog nemogućnosti da se određena vrsta hrane pravilno svari.

  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes
  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes

  Previše šećera, previše mahunarki ili previše vlakana u Vašoj ishrani može predstavljati problem jer nesvarena hrana stvara gasove. Isto tako isprobavanje nove vrste hrane tokom putovanja u nove zemlje je čest uzrok iritacije u stomaku.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Mnoge žene prijavljuju da imaju nadutost tokom menstruacije. Hormonski disbalans može da uspori digestivni trakt i da tako prouzrokuje nadutost.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Slično simptomima tokom menstruacije, nadutost može da se javi tokom trudnoće.

  Šta uraditi protiv nadutosti koja je izazvana stresom?

  Studije su pokazale da povećana fizička aktivnost pomaže varenju i pomaže da se nagomilani gasovi pokrenu. Ovo može da bude dobar savet za svakoga ko dugo sedi za radnim stolom ili vodi stacionarni način života.

  Pokazalo se da čak i blago povećana fizička aktivnost, iako ima brojne druge koristi po zdravlje, pomaže i da se pokrenu gasovi u digestivnom sistemu i da se spreči nagomilavanje gasova.

  Ukoliko znate uzroke nadutosti, prvi korak je njihovo uklanjanje iz svakodnevnog života.

  Šta pomaže kod nadutosti i flatulencije?

  Ponovo je tu: upravo ste imali obilan ručak i ponovo osećate tu kao da vam je stomak prepun. Evo nekoliko saveta i načina za smanjenje nadutosti i flatulencije:

  Nežna masaža stomaka duž debelog creva može da Vam pomogne da pokrenete gasove koji su nagomilani u crevima.

  Fizička aktivnost poput šetnje oko bloka može da pokrene creva, što može da pomogne pri oslobađanju viška gasova. Takođe je dokazano da redovno vežbanje pomaže kod nadutosti tokom menstruacije.

  Espumisan je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza leka Espumisan donosi ublažavanje širokog spektra simptoma koji se povezuju sa gasovima, poput flatulencije ili nadutosti. Aktivna supstanca „simetikon“ menja površinsku napetost mehurića gasova nagomilanih u gastrointestinalnom traktu i oslobađa gas koji se zatim može apsorbovati ili ispustiti.

  Icon of an intestinal tract calmed down after Espumisan with its active substance Simethicone has freed the gas

  Espumisan

  Icon of sneaker to illustrate physical activity

  Fizička aktivnost

  Icon of a torso with hands that are giving the abdomen a gentle massage

  Nežna masaža Vašeg stomaka

  Espumisan® – ublažavanje simptoma nadutosti!

  Nadutost i flatulencija su normalni. Ali naš savremeni način života može da bude veoma zahtevan. Stresan posao, pokušaj da se usaglase hobiji, porodične i društvene aktivnosti može da dovede do stresa, kao i uzimanje previše masne i na drugi način nezdrave vrste hrane. Naš digestivni sistem ne može to da prati, što dovodi do prekomernog stvaranja gasova koji mogu da se nagomilaju u stomaku i čine da osećate da vam je stomak prepun i nadut. Nelagodnost u stomaku i strah od nekontrolisane flatulencije su sami po sebi izvor stresa za mnoge ljude.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan nudi pouzdano olakšanje. Simetikon je dokazano i efikasno sredstvo protiv nadutosti i flatulencije. Jedna doza aktivne supstance leka Espumisan omogućava ublažavanje širokog spektra simptoma povezanih sa gasovima, kao što su flatulencija ili nadutost.

  Simetikon, aktivna supstanca leka Espumisan, u suštini menja površinski napon mehurića gasova koji su nagomilani u gastrointestinalnom traktu. Prilikom razgrađivanja mehurića, gasovi se oslobađaju, što olakšava njihovu apsorpciju kroz zid creva i eliminaciju podrigivanjem ili ispuštanjem flatusa.

   

  Espumisan® - različite vrste doznih oblika za Vaše potrebe

  Tri prijateljice piju kafu i zabavljaju se, razmenjuju informacije o flatulenciji i leku Espumisan. Napred se nalazi pakovanje leka Espumisan 40 mg kapsule

  Espumisan® 40 mg kapsule

  Pruža brzo i pouzdano ublažavanje simptoma kao što su nadutost usled obilnih i masnih obroka, osetljivosti na hranu, stresa i nadutosti tokom menstruacije.

  Srećni otac, nakon što je uzeo lek Espumisan emulzija 40, grli svoju ćerku koja se smeje

  Espumisan® 40 mg/ml emulzija

  Emulzija laka za gutanje sa 40 mg simetikona.

  Espumisan® web video