Nadutost predstavlja smetnju u radu sistema organa za varenje, koja dovodi do povećanja količine gasova u crevima, stvarajući osećaj punoće i rastezanja u stomaku.

Nadutost može da se javi kod svakoga, bez obzira na uzrast, način života ili zdravstveno stanje. Iako nije ozbiljna bolest, osobe koje pate od nadutosti mogu da osećaju fizičku i psihološku nelagodu.

Kako se dijagnostikuje nadutost?

Nadutost je jedna od najčešćih tegoba od koje ljudi pate. Naduven stomak ne samo što je fizički neprijatan, već može da izazove i značajnu psihološku nelagodu i stres. Osobe postaju sve svesnije svog fizičkog izgleda, što može sprečavati njihovu interakciju sa drugim ljudima.

Najčešći simptomi nadutosti su:

Nehézségérzés

osećaj težine

Teltségérzés és haspuffadás

osećaj punoće i rastezanja u stomaku

Feszülés-, nyomásérzés, vagy akár fájdalom

osećaj napetosti, pritiska, pa čak i bola u stomaku

Gyomorkorgás, és hangos bugyborékolás

krčanje i glasno klokotanje u stomaku

Nadutost može da izazove ne samo fizičku, već i psihološku nelagodu.

Nadutost često izaziva frustracije i nelagodu jer ograničava sposobnost slobodnog kretanja i delovanja. Osobe koje pate od nadutosti i koje muči nelagoda i pritisak u stomaku ne mogu u potpunosti da se usredsrede na važna pitanja i svakodnevne aktivnosti.

Osećaj punoće i rastezanja u stomaku doprinosi osećaju nelagode u sopstvenom telu. Porast veličine stomaka usled prisustva prevelike količine gasova u njemu može da naruši samopouzdanje i doprinese osećaju nesigurnosti koji traje sve dok nadutost ne prođe.

Naduven stomak može da izazove i značajnu nelagodu u društvu. Osobe koje pate od ovog problema plaše se da bi nadutost propraćena krčanjem i klokotanjem u stomaku mogla da privuče pažnju drugih. U nastojanju da izbegnu neprijatne situacije, često se osećaju neprijatno i nelagodno tokom društvenih okupljanja.