Šta je nadutost stomaka i ko pati od nje?

Nadutost stomaka je osećaj rastezanja creva zbog nakupljanja gasova. Drugi nazivi za ovaj poremećaj su: aerenterektazija, meteorizam ili gasovi. Najčešći simptomi koje su pacijenti opisali su: nelagoda u stomaku, osećaj punoće, glasno krčanje creva, a ponekad čak i bol u stomaku.

Flatulencija i nadutost stomaka se mogu javiti kod svakoga, bez obzira na uzrast, način života ili zdravstveno stanje.

Kako se javlja flatulencija?

Puffadás kialakulása

Nadutost stomaka je uzrokovana prekomernom količinom gasova nakupljenih u crevima. Gastrointestinalni trakt zdrave osobe može stalno da sadrži od 150 do 200 ml gasova, koji su uglavnom sastavljeni od: azota (11–92%), kiseonika (0–11%), ugljen-dioksida (3–54%), vodonika (0–86%), metana (0–86%) i drugih sastojaka, na primer, isparljivih organskih kiselina i vodonik-sulfida (0–1%). Organizam ih uklanja putem respiratornog sistema, difuzijom u krv, bakterijskim iskorišćavanjem i izlučivanjem. Oko 600–1400 ml ovih gasova dnevno se ispušta…podrigivanjem.

Oko 476 –1491 ml gasova redovno se izlučuje svakog dana putem rektuma. U slučaju gastrointestinalnih poremećaja, ta količina se povećava.

Kako se rešiti nadutosti stomaka?

Za rešavanje problema nadutosti stomaka, prvo se treba pozabaviti njegovim uzrocima. Kao prvo, treba promeniti način ishrane i stil života. Stručnjaci preporučuju da se smanji unos hrane koja podstiče stvaranje gasova, poput pasulja, kupusa ili sirovog luka...

Vaš specijalista Vas može posavetovati da, u slučaju gastrointestinalnih tegoba, povedete računa o ishrani.

Treba izbegavati previše začinjena i pržena jela. Obroke treba jesti polako, u atmosferi bez stresa. Ljudi sa probavnim tegobama treba često da koriste začine i lekovito bilje koje reguliše rad creva, na primer komorač, đumbir, nanu, kamilicu ili lovorov list.

Simetikon je jedna od opcija za rešavanje problema kao što su nadutost stomaka (meteorizam) ili flatulencija (gasovi).

Simetikon deluje tako što menja površinsku napetost mehurića gasova i zatim ih razgrađuje. Gasovi koje ti mehurići ispuštaju lako se resorbuju i eliminišu iz organizma .