Bolni grčevi kod odojčadi (kolike)

Grčevi u stomaku se uglavnom javljaju kod odojčadi i zato se nazivaju "infantline kolike". Napadi grčeva obično se javljaju uveče; beba se nemirno vrpolji i povlači nožice prema trbuhu, koji je tvrd. Beba postaje veoma razdražljiva i često plače u takvim neprijatnim situacijama.

Šta su grčevi kod odojčadi?

Csecsemő

Grčevi kod beba su samoograničavajuće stanje koje se manifestuje kao akutna nelagoda u stomaku, koja je povezana sa rastezanjem creva prouzrokovanim gasovima. Grčevi u stomaku su veoma česti kod odojčadi i novorođenčadi, naročito u prvim nedeljama života. Grčevi se često javljaju uveče. Od njih podjednako pate bebe koje se hrane na bočicu, kao i bebe koje sisaju. U većini slučajeva, grčevi u stomaku sponatno prolaze u 3. ili 4. mesecu života.

Razmere ovog bolnog problema
Grčevi u stomaku predstavljaju uobičajeni poremećaj koji može da se javi u ranim fazama bebinog života (obično se javljaju u uzrastu od nekoliko nedelja i mogu da traju do 5 meseci)6 i koji pogađa 10-30% odojčadi8. Kod 80% odojčadi, prvi simpotimi se javljaju već u drugoj nedelji života.3

Zašto bebe imaju bolne grčeve?

Grčevi u stomaku se manifestuju kao razdražljivost, napadi uznemirenosti i produžen i glasan plač, te kao jasni simpotimi koji ukazuju na nelagodu u stomaku (beba povlači nožice prema trbuhu, koji je tvrd).

Csecsemőkori hasfájás alvó baba

Kako dijagnostikovati grčeve kod beba?

Bebin stomačić je naduven, a ponekad i pomalo tvrd.

Beba se nemirno vrpolji i povlači nožice prema trbuhu.

Grčevi kod beba mogu da budu različitog intenziteta, od neobjašnjivih napada razdražljivosti do gotovo neprestanog plača.

Iznenadna razdražljivost i plač, koje je teško umiriti kod inače zdravog i veselog novorođenčeta ili odojčeta, mogu da zabrinu roditelje, naročito ako se takve situacije često dešavaju.

Csecsemőkori hasfájás síró baba
Csecsemőkori hasfájás mosolygós baba

Najčešći uzroci grčeva kod odojčadi su:

  • preosetljivost na hranu koju jede majka koja doji (npr. kravlje mleko),
  • sistem organa za varenje koji se još uvek razvija i problemi sa brzim varenjem,
  • gutanje vazduha prilikom jela (naročito kod beba koje se hrane na bočicu),
  • smetnje kod organa za varenje i netolerancija na određenu hranu (šećer, laktozu),
  • nerazvijen nervni sistem – grčevi u stomaku mogu da budu reakcija na fizičke nadražaje koji su bebi nerazumljivi,
  • interakcije sa roditeljima, npr. zabrinutost majke koja doji, stres u porodici.